Tel: +36 70 6388008 | Email: office@laarson.hu | Cím: 1015 Budapest, Ostrom u. 27

Heti Csináld Magad/iPhone 4 akkumulátor-csere

 

Most induló rovatunkban olyan kérdésekben szeretnénk tanácsot adni, amelyek aktuálisan elérhető Apple modellek, illetve éppen a piacon még megtalálható, sokak által használt, és nem olyan régen kifutó termékek otthoni javításával és karbantartásával kapcsolatosak.

Bejegyzéseinkben megpróbáljuk végigvenni azoknak a meghibásodásoknak a sorát, melyek otthoni körülmények között, szakszerviz igénybevétele nélkül is helyrehozhatók a megfelelő alkatrészek, speciális szerzámok és némi kézügyesség birtokában.

Az Apple hivatalos álláspontja szerint bizonyos hordozható termékeket - iPod, iPhone, iPad – meghibásodás esetén nem javít, hanem a garancia keretében díjmentesen cserekészüléket biztosít, a nem garanciális meghibásodásokat pedig szintén ilyen módon orvosolja, természetesen térítés ellenében.

A meghibásodásokat okozó tényezők sora nem túl hosszú, hiszen az egyes terméktípusok modelljeiben található alkatrészek részegységekre bontva, egymástól elkülönítve cserélhetők, és ezek száma nem túl magas.

A hordozható berendezéseknél az egyik legalapvetőbb kérdés az akkumulátorok élettartama, és az, hogy a garanciális időtartam letelte után mi történik az időben jelentősen lerövidülő használhatósággal bíró eszközünkkel, vagy a teljesen működésre képtelenné válóval. Természetesen a gyártó biztosít cserekészüléket erre az esetre is, viszont egy a garanciális időn túl is használt készülék aktuális értékéhez képest viszonylag magas áron – pláne akkor, ha a termékcsaládban a típust kiváltó új modell már megjelent a piacon. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy az alkaltrészek nagy része, így az akkumulátor is beszerezhető, és néhány lépésben akár a saját kezünkkel is kicserélhető, a cserekészülék árához képest a töredékét áldozva rá.

Jelen esetben az iPhone 4 akkumulátor-cseréjét szeretnénk szemléltetni:

A csereakkumulátor beszerzése mellett rendelkeznünk kell egy csipesszel, hegyes és lapos végű műanyag eszközökkel a kábelcsatlakozó felpattintásához és az akkumulátor eltávolításához, illetve egy-egy megfelelő méretű négyágú és *ötágú csillagcsavarhúzóval. (*ötágú torx – pentalobe)

Győződjünk meg róla, hogy a telefon kikapcsolt állapotban van! A készülék alján található adatkábel csatlakozó (Dock Connector) két végén található csavarokat eltávolítjuk az ötágú csillagcsavarhúzóval. A telefon hátlapját felfelé tolva leemeljük, majd a kijelzővel lefelé fordítva készüléket egy finom felületre helyezzük úgy, hogy ne csúszkáljon.

A telefon házának közepén, az akkumulátor csatlakozójának bal alsó sarkánál található rögzítő csavart eltávolítjuk a négyágú csillagcsavarhúzóval, és ezután a műanyag szerszám hegyes végű oldalának segítségével a csatlakozót finom mozdulattal felpattintjuk a helyéről. Ügyeljünk a csatlakozó alátétjére, melyet a csipesz segítségével távolítsunk el!

A műanyag célszerszámot lapos felével a bal oldalon, közép tájékon az akkumulátor alá csúsztatjuk, és kifordítjuk jobbra a telefonkészülék mellé.

Az új akkumulátort a helyére illesztjük, a csipesz segítségével a csatlakozási ponton rögzítjük az alátétet, a csatlakozót óvatosan a helyére pattintjuk, majd a csavarral rögzítjük. Legvégső lépésként visszaszereljük a hátlapot.

A Laarson vállalja, hogy a szükséges alkatrész és célszerszámok elérhetetlensége esetén kizárólag a cégnél megrendelt és megvásárolt új akkumulátort a készülékbe beépíti, elkerülve ezzel a cserekészülék magasabb költségekkel járó eszközlését. Megrendelői kérésére az általa javított berendezésről a készülék működőképessége esetén adatmentést készít, és további szakmai tanácsokkal látja el a felhasználót, amennyiben rendellenes vagy nem a legoptimálisabb működtetés jeleit tapasztalja.

Címkék: