Tel: +36 70 6388008 | Email: office@laarson.hu | Cím: 1015 Budapest, Ostrom u. 27

Gyors, gyorsabb, SSD - befejezés

A kritikusok és a szkeptikusok persze azzal támadják, hogy drága és nem kiforrott technológia, de manapság elmondhatjuk, hogy az SSD fejlődése elért egy olyan szintet, ahol a kezdeti nehézségekkel már nem kell törődnünk. Tény, hogy drágább megoldásnak számít, mint továbbra is winchestert használni az adataink tárolására, de az élet egyéb területein sem meglepő, hogy a fejlesztések költségeit a gyártók az úttörőnek számító, bevállalósabb és esetleg tehetősebb felhasználókon nyerik vissza, és követőiknek jóval kevésbé kell a péztárcájukba nyúlni. Magasabb árfekvésért megfelelő minőségen idő- és energiatakarékosságot választani megéri, és „az idő pénz” mondás ezen a területen is abszolút megállja a helyét. Azt nem szabad elhallgatni, hogy az SSD modulok újraírásának száma korlátozott, viszont manapság ez a szám már csak elméletileg érdekes, hiszen olyan magas értékről beszélünk, amely elegendő a hosszútávú használatához. A gyártó és a megvásárlás céljául kiválasztott modul feltérképezésénél eme szempont mellett kulcsfontosságú, hogy összevessük írási és olvasási sebességét a meglévő háttértárunk képességeivel - elvétve ugyanis előfordulnak még olyan gyártmányok, melyek fizikai paramétereikkel képesek messze alulmúlni a leváltandó technológia mutatóit.

Az Apple számítógépek és az SSD frigyre lépése az első, 1,8”-os merevlemezzel szerelt MacBook Air laptop megújulására tehető, amely modell akkoriban álomba merült kijelzővel, lehajtott állapotban a világ legalacsonyabb ilyen jellegű hordozható berendezésének számított -  ugyanakkor az egyik legkönnyebbnek is -, és ehhez a csúcshoz a tokozás nélkül integrált SSD modul jelentősen hozzájárult. A másik fontos és bátor lépés a rekord  felállításához az optikai meghajtó elhagyása volt, melynek létjogosultságáról a továbbiakban szót is ejtünk. A pillanatnyilag megvásárolható új Apple számítógépek hordozható modelljei közül minden MacBook Air modell SSD tárhellyel felszerelt, a MacBook Pro típusoknál opcionálisan választható, míg az asztali készülékek esetében az új MacPro modellekben már kizárólag SSD dolgozik, a Mac Mini és az iMac számítógépekben pedig egyedi igény függvényében érhető el az új típusú háttértár, bizonyos modelljeik gyári konfigurációiban.

Az optikai meghajtók használatának elhagyása sokak számára rendkívül ésszerűtlen lépésnek tűnhetett, de be kell ismernünk: a cd-re és dvd-re archiválás ideje már régen lejárt, a blu-ray pedig szintén zsákutcának tűnik. Nem csak mi, felhasználók hanyagoljuk már ezt a technológiát, hanem a szoftvergyártók legtöbbje termékei értékesítéséhez sem használja a sérülékény, kapacitásában korlátozott és nem is túlságosan időt álló optikai lemezes adathordozást - ha mégis előfordulnak még kivételek, akkor egy megfelelő adatátviteli sebességgel kommunikáló, külső egységként kapcsolódó, olvasni és írni egyaránt képes eszköz potom áron bárhol elérhető erre a célra. Az Apple konzekvens módon ma már nem csak hordozható eszközeiből, hanem asztali számítógépeiből is száműzte a technológiát, továbbra is tartva magát a fejlődés üteméhez.

Tapasztalataink szerint napjainkban az SSD ár-érték arányban leggazdaságosabb felhasználása az eredeti merevlemez mellé, párhuzamos használatra beépítve érhető el. A Flash alapú háttértárra telepített operációs rendszer töredék idő alatt eszközölhető indítási sebességet eredményez, és több, nagyméretű program együttes futtatása esetén akár tizedannyi időre redukálhatja a várakozási időt, mint ha az említett szoftverek hagyományos merevlemezre telepítve lennének elérhetők. Az SSD mellett továbbra is használatban álló merevlemez kifogástalanul alkalmas a naponta keletkező és gyakran változó dokumentumok, munkaállományok tárolására és kezelésére, kímélve ezzel az SSD modul írási kapacitását.

A Laarson preferálja az új típusú háttértár használatát régebbi Apple modellek esetében is, és segítő kezet is nyújt abban, hogy meglévő számítógépébe - amennyiben ez kivitelezhető - SSD háttértár kerüljön. A változtatás elérhető akár a merevlemez cseréjével, és akár az optikai meghajtó elhagyásával is. Utóbbi esetben a párhuzamos használat nem csak a meglévő berendezés gyorsabb és korszerűbb használatát teszi lehetővé, hanem az időközben megnövekedett háttértár-igény kielégítésére is szolgál.

A régebbi Apple típusok és modellek SSD modullal történő felszerelhetőségéről érdeklődjön a Laarson elérhetőségein, kapcsolattartó csatornáin!

Címkék: