Tel: +36 70 6388008 | Email: office@laarson.hu | Cím: 1015 Budapest, Ostrom u. 27

Gyors, gyorsabb, SSD - a kezdet

Ahogy fokozódnak az igényeink, úgy fejlődnek a számítógépeinken futtatható alkalmazások eszköztárai, minősége és bonyolultsága. Ennek a teljesen természetesnek mondható fejlődési iránynak van egy olyan hatása is, hogy egy újabb fejlesztésű program által nyújtott extrák tetszést és elgedettséget kiváltva épülnek be tudatunkba, és a tanulási folyamat úgy írja át a tökéletességre irányuló törekvéseinket és minőségi elvárásaink szintjét, hogy később már alapvető minimumként tekintünk rá. A gyorsuló világ tempóját követve a virtuális téren ügyködő szoftverek is fokozódó teljesítménnyel próbálják követni lépéseinket, és egyre bonyolultabb feladataikat is ugyanannyi idő alatt, vagy még kevesebb felhasználásával próbálják végrehajtani. Eme tétel igazolásanak elengedhetetlen feltétele, hogy a működésükhöz szükséges fizikai egységek megteremtsék számukra azt a környezetet, mely lehetővé teszi, hogy igazolják azokat a kvalitásokat, melyek elérésére fejlesztésük irányult.

Berendezéseink idővel elavulnak, és ennek evidens módon az a vonzata, hogy a régi készüléket új modellre, esetleg másik termékcsaládra, akár másik gyártó által forgalmazott eszközre cseréljük. A váltás sokszor hatalmas dilemma, hiszen szívünk egyik fele ragaszkodna a régi, jól megszokott dolgokhoz, az eszünk viszont azt mondatja velünk, hogy a korral haladni nem csak illik, hanem elengedhetetlenül szükséges is. Az új termék kiválasztásakor még a magát abszolút laikusnak valló felhasználó is belecsöppen valamennyire abba az információáradatba, amely processzorok nevezéktanát és frekvenciáját, a memória típusát, a háttértár méretét, a videókártya kapacitását, és esetleg a kijelző megjelenítési képességeit hivatott ismertetni. Ahány gyártó, annyi szokás, annyi beszállító, annyi integrált dolog, melyek mellett úgy kell letennünk a voksunkat, hogy sokszor azt vállaljuk be, hogy az elkövetkezendő években modellcsere nélkül nem leszünk képesek megváltoztatni, fejleszteni vagy kicserélni azt.

Az alaposabb felhasználó még mielőtt első látásra beleszeretett volna bármibe is, kicsit tüzetesebben is utánanéz, hogy mi lapul a dobozban a csomagolás alatt. Tanácsot kér forgalmazótól és gyártótól, fórumozó kollégák tapasztalatairól olvas, és összehasonlító táblázatokat böngész, melyek adatai alapján megpróbálja eldönteni, hogy melyik gép a nagyobb tudású, a hatékonyabb, a gyorsabb. A sebességi kérdések a számítástechnikában olyan alapvető fontossággal bírnak, mint a meteorológiában a Nap, világos tehát, hogy sokszor mért időkön, illetve azok rövidségén alapul döntésünk. Aki képzi magát, gyorsan átlátja az alaplapok, processzorok, memóriák közti különbségek mibenlétét, még jobban elmerülve kiteljesedik eme tudástár a megjelenítő és kívülről kommunikáló eszközök csatolófelületeinek adatátviteli sebességének ismeretével, a háttértárra azonban legtöbbször csak úgy tekint a vásárló, mint egy nagyméretű szekrényre, amelybe egy rakás dolgot bepakolhat.

A számítógépben található merevlemez sebessége természetesen ugyanolyan fontos dolog, mint mondjuk egy autó üzemenyagpumpája: építhetünk a karosszériára bármilyen bivalyerős „vasat”, ha az anyag, amellyel dolgozna, nem jut el kellő gyorsasággal a rendeltetési helyére, akkor a fejlesztés jelentős része kiaknázatlan marad. Az egyes részegységek működési sebességének összehangolása tehát elengedhetetlen, illetve ezeket fejlesztve még hatékonyabbá tehetjük a hozzá kapcsolódókat.

Jelen esetben nem abba szeretnénk belemenni, hogy egy klasszikusan búgó háttértár - merevlemez, winchester, HDD (Hard Disk Drive) - milyen tulajdonságokkal rendelkezik, sokkal inkább egy újabb technológia előnyeit szeretnénk ecsetelni, amely megoldás az eddig meglévő leváltására, helyettesítésére, és a régivel párhuzamosan történő használatra hivatott.

A megoldás neve: SSD

Az SSD (Solide-State Drive) olyan alternatíva az információ tárolására, amely sokkal gyorsabb elérést biztosít a meglévő adatok beolvasásáshoz és a keletkező állományok írásához is. Hatalmas előnye, hogy fizikai mérete nem haladja meg egy klasszikus merevlemez méretét, nincs benne mozgó és kopó alkatrész, így zajtalan, kevesebb hőt termel, emellett más alkatrészek által létrehozott magasabb és szélsőségesen alacsony hőmérsékletű környezeben is megbízhatóan működik. Használata csökenti a berendezés enegiafelvételét és súlyát, amely a hordozható számítógépeknél mindig kardinális kérdés. Kikapcsolt állapotból történő indításkor az SSD-ről betöltött operációs rendszer, később pedig bármilyen más alkalmazás indítási ideje is lerövidül, így az egyes műveletek között lényegesen lecsökken a várakozással eltelt kiesés. Megfogyatkozott súlya és energiafelvétele mellett hatalmas előnye még, hogy mozgó alkatrész hiányában a külső behatásokkal szemben is sokkal ellenállóbb, így egy egyszerű leejtéstől nem károsodik.

folytatása következik...

Címkék: