Tel: +36 70 6388008 | Email: office@laarson.hu | Cím: 1015 Budapest, Ostrom u. 27

Az Alma és Kóstolói - befejezés

Leginkább azért, mert az Apple „munkagépei” kifejlesztése után robbanásszerűen nyitott az otthoni felhasználók piaca felé. Az iPod megjelenése forradalmi újítás volt a szórakoztatóipar zsebben hordható szegmensében, az első, már click-wheel segítségével kezelhető modellje bámulatosan emeberközelivé hozta a zenelejátszók non plus ultárját, és apró mellékzöngeként induló cseperedése jelentős hangerőre csavarodott fel, melyet a világ képtelen volt elengedni a füle mellett.

Az iMac továbbfejlesztésével, valamint egyre nagyobb méretű és egyre jobb minőségű kijelzőivel történő összehangolásával ár-érték arányban is olyat alkotott, melyet ma már simán megéri a munkahelytől távolabb eső helyekre is beszerezni, és a saját háztartásunkba is beépíteni.

A Földön eluralkodó mobiltelefon őrület hullámát meglovagolva, iPhone készülékeit a szélesen hömpölygő, mindent elárasztó, végtelenül színes termékskála kavalkádba cseppentve elérte, hogy még több ember arcára ül ki az elégedett mosoly, amikor a zsebébe nyúlva nyugtázza, hogy a helyes kis pakkba csomagolva mennyit tudást és örömforrást tudhat magáénak.

A felhasználók köre persze nem csak a világ egyéb szegleteiben bővült, hanem Magyarországon is. Szerencsére egyre több ember fedezi fel idehaza is, hogy Apple terméket használni nem csak egy márkanévhez való kötődés, hanem egy picit életérzés is.

Nagyképű dolog lenne azonban az hirdetni, hogy ezek a technikai csodaszámba tartozó, ma már mindennapi életünket alapjaiban meghatározó és befolyásoló eszközök mindig korrektül, hibátlanul működnek. Hiába szeretünk néha abban a meseszerű történetben hinni, hogy a lassan felfoghatatlan sebességgel működő számítógépünk sosem romlik el, ez még a jóval nagyobb összegeket kóstáló, arányaiban ugyanolyan nagyteljesítményű, kézzel gyártott szuper-sportautók esetében is utópia, és bár imádnánk, ha iPhone készülékünk maga lenne a személyre szabottan csak nekünk, egyedi darabként legyártott, prémium kategórás „ékszerdoboz”, be kell vallanunk magunknak, hogy ez ugyanúgy tömegesen előállított, futószalagon gyárott termék, mint a legtöbb hozzá hasonló társa.

A hordozható gépeinkhez való folyamatos kötődés növeli annak a kockázatát, hogy kedvenc kütyünk megsérül, esetleg keményebben kifejezve a nem rendeltetésszerű használat áldozatává válik. A nagy számban előállított számítástechnikai eszközök egyes sorozataiban elvétve ugyanúgy előfordulnak tökéletlenségek, mint a más legnevesebb gyártók legjobb családjaiban is, visszahívási programot generálva ezzel; egy új termék megszületése után akadhatnak hiányosságok, melyet pótolni kell, így egyszer-egyszer automatikusan keresett és megtalált frissitéseket telepítünk szoftvereinkre, hogy még hatékonyabban és zökkenőmentesebben működhessenek.

A XXI. század embere fejlődése során teljesen kézenfekvő módon sajátítja el azt a képességet, hogy tudatos vásárlóvá váljon, és aként is viselkedjen. Döntéseit egyfajta autodidaktaként megpróbálja önerőből beszerzett információkkal megalapozni. A „Fizesd ki, és vidd!” vásárlói szokás elterjedése biztosítja számára a még nagyobb önállóság és a jólképzettség érzését - tegyük hozzá, hogy az esetek egy csekély részében csak feltételzett vagy korlátozott mennyiségű tudásanyag birtokában. A számos forrásból akár saját anyanyelven is elérhető termékleírások, összehasonlító tesztek és fórumok segítségével alapjában véve egyszerűen megkezdhető egy termék és teljeskörű szolgáltatás kínálatának használata, az egész szinte csak azon múlik, hogy a felhasználó mennyi időt szán olvasásra és próbálgatásra. A problémák akkor merülnek fel, amikor egy adott funkció nem tökéletesen, az elvárt színvonalnak megfelelő minőségben üzemel, meghibásodás esetén pedig egyáltalán nem működik.

A polcról leemelt és használatba vett termékek esetén ilyenkor nagyon jól jön némi tanács, szervizháttér, segítség.

A Laarson által  életre keltett weboldal, annak blog bejegyzések létrehozására alkalmas felülete, valamint a hozzá kapcsolódó Facebook profil legfőbb célja, hogy bizonyos gyakran felvetődő kérdések, egyedi megoldások és felbukkanó problémák körében jó néhány év tapasztalatára épülő, szakmailag megalapozott információval és eszköztára által biztosított egyéb támogatással az Apple felhasználók rendelkezésére álljon, biztosítva azt, hogy az az elégedett mosoly továbbra is megmaradjon az arcokon, pontosan olyan formában, amilyen jó érzéssel a termékek megvásárlasának pillanatában megjelent.

A Laarson szeretné, ha elektronikus úton elérhető, a most olvasottnál jóval rövidebb és tömörebb közzétételeit - melyek a teljes Apple termékpalettára kiterjedő szakmai felkészültségét hivatottak közszemlére bocsátani - olvasói értékelnék, esetleg véleményeznék azokat, a témákhoz kapcsolódó további kérdéseik feltételéhez pedig felvennék a kapcsolatot személyesen is.

Címkék: